Procenjeni pad BDP-a na nivou godine 1,9 posto

Bez autora
Dec 30 2012

Prema saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, procenjeni pad BDP-a na nivou godine iznosi 1,9 posto. Procenjeni godišnji rast robnog izvoza, izraženog u evrima, iznosi 7,4 posto, a robnog uvoza 6,2 posto.Realni međugodišnji pad bruto domaćeg proizvoda u prvom i drugom tromesečju 2012, u cenama prethodne godine, revidiran je sa 2,5 na 2,3 posto i sa 0,8 na 0,6 posto, respektivno. Međugodišnji pad u trećem tromesečju revidiran je sa 2,2 na 2,5 posto.

Procenjeni pad BDP-a na nivou godine 1,9 postoPrema saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, procenjeni pad BDP-a na nivou godine iznosi 1,9 posto. Procenjeni godišnji rast robnog izvoza, izraženog u evrima, iznosi 7,4 posto, a robnog uvoza 6,2 posto.

Realni međugodišnji pad bruto domaćeg proizvoda u prvom i drugom tromesečju 2012, u cenama prethodne godine, revidiran je sa 2,5 na 2,3 posto i sa 0,8 na 0,6 posto, respektivno. Međugodišnji pad u trećem tromesečju revidiran je sa 2,2 na 2,5 posto.

Industrijska proizvodnja je u novembru, prema desezoniranim podacima, zabeležila pad od 0,5 posto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila niža za 3,4 posto.

Prerađivačka industrija i snabdevanje električnom energijom, gasom i parom beleže međugodišnji pad od 0,6 posto i 14,2 posto, respektivno, dok sektor rudarstva beleži međugodišnji rast od 0,8 posto.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u novembru imala pad od 0,1 posto. U okviru prerađivačke industrije, najveći pozitivan doprinos ukupnoj industriji potiče od proizvodnje derivata nafte i motornih vozila. S druge strane, najveći negativan doprinos ukupnoj industriji dala je proizvodnja prehrambenih proizvoda.

Promet robe u trgovini na malo je u novembru na međugodišnjem nivou bio realno niži za 10,6 posto.

Prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u novembru je ostvaren rast izvoza robe u evrima od 2,7 posto i pad uvoza od 4,5 posto. Međugodišnje posmatrano, u novembru je robni izvoz, izražen u evrima, povećan za 13,8 posto, dok je istovremeno uvoz smanjen za 4,6 posto. Prvo mesto na listi izvoznih proizvoda u novembru zauzima izvoz automobila, dok uvoz delova i pribora za motorna vozila zauzima prvo mesto na listi uvoznih proizvoda.

Prema Anketi o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti je u oktobru iznosila 22,4 posto i smanjena je za 3,1 procentni poen u odnosu na april kada je iznosila 25,5 posto. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik